Trikiner är parasiterande rundmaskar som återfinns hos köttätande djur samt hos människor i större delen av världen. Trikinos kallas det sjukdomstillstånd som uppstår vid infektion av trikiner. Den vanligaste orsaken till sjukdomen är intag av kött som inte upphettats ordentligt. Det gäller framförallt kött som kommer från tamgris och vildsvin, men trikiner förekommer också hos bland annat björnar och hästar. Sjukdomens förekomst varierar stort mellan olika länder beroende på våra olika matkulturer.
I Sverige är det fyra arter av trikiner som orsakar sjukdomen. Dessa är Trichinella spiralis, T. pseudospiralis, T. nativa och T. britovi. Infektion av trikiner är mycket sällsynt och hos svenska tamsvin har inte sjukdomen förekommit sedan 1994. På senare år har dock ett fåtal fall noterats hos vildsvin. Enstaka fall har också konstaterats hos vilda djur inklusive räv, björn, varg, lodjur och fågel. Upptäckt av trikinos hos djur är anmälningspliktigt.
I Sverige är sjukdomen mycket sällsynt hos människor. Endast enstaka fall har rapporterats under det senaste decenniet och de flesta smittades utomlands. Trikinos är en anmälningspliktig sjukdom även hos människor, enligt smittskyddslagen.
Om infektionen endast omfattar ett mindre antal larver uppstår mindre sällan symtom som indikerar trikinos. Kraftigare infektioner kan ge en lång rad olika symtom. Dessa inkluderar diarré, buksmärtor, feber, smärtor i muskler, uppsvullna ögonlock och överkänslighet mot ljus. I vissa fall har trikinos haft dödlig utgång. För att förebygga spridning utför man kontroller av trikinförekomst vid slakt av svin och hästar i Sverige. Även vildsvin och björn kontrolleras om köttet är avsett för konsumtion.
Upphettning är ytterligare en säkerhetsåtgärd då trikiner dör när kött upphettas till minst 68 grader Celsius. Vid frysning till -18 grader C dödas många, men inte samtliga arter av trikiner. De arter som överlever denna låga temperaturer förekommer även i Sverige. Av den anledningen är frysning en metod som man inte bör sätta alltför stor tillit till.